Is elektrisch rijden voordeliger dan rijden op brandstof?

Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Zeker de afgelopen 3 jaar heeft de elektrische auto een forse stijging op de weg gegenereerd. Nu denk je; als er een forse stijging elektrische auto’s op de Nederlandse wegen zijn, is dit vast en zeker financieel aantrekkelijk. Dit standpunt heeft zowel voor- en tegenargumenten. In deze blog lees je de ins en outs aanschaffen van een elektrische auto ten opzichte van een auto op benzine- en dieselbrandstof de moeite waard. Ten tweede lees je of het leasen van een elektrische auto een voordelige optie is ten opzichte van een auto aanschaffen. 

Nadeel: aanschaffen van een elektrische auto 

Een nadeel wat bij de meeste bezitters van een elektrische auto bekend voorkomt, is de aanschafprijs van een elektrische auto. Een elektrische auto is veelal duurder in aanschaf dan een voertuig dat rijdt op benzine of diesel. Zelfs na daling in de prijzen lijkt de aanschaf van een ‘electric vehicle, ofwel ‘EV’, nog steeds duurder. Een tweede nadeel is volgens veel consumenten de te lage actieradius van een EV. Veel particulieren, maar ook zakelijke rijders besluiten toch geen EV aan te schaffen gezien het feit dat ze te lang stilstaat bij het opladen van de elektrische auto. Ook gezien het feit dat sommige accu’s van auto’s na 2 á 3 uur alweer aan de laadpaal moeten.  

Wat zijn de voordelen? 

Uiteraard zijn er ook positieve voordelen gekoppeld aan een elektrische auto. Zo is de bijtelling voor ondernemers en zakelijke rijders een stuk voordeliger dan een reguliere auto op brandstof. Bovendien is de brandstof van diesel en benzine nog altijd duurder dan elektrisch rijden. Het zelf opwekken van energie bespaart ongelofelijk veel geld op je energierekening. Denk hierbij aan het huren van zonnepanelen. Dit kan je tot wel 50% besparen ten opzichte van benzine- en diesel brandstoffen.  

Elektrisch Leasen, kopen of huren? 

Wat de voordeligste optie is betreft: leasen, kopen of huren hangt af van jouw situatie. Zakelijke rijders kiezen de laatste jaren massaal voor elektrisch leasen, gezien de lage bijtellingen. Een goed voorbeeld van een elektrische leaseauto die qua maandelijkse kosten betaalbaar zijn, zijn de Volkswagen ID3 en de Kia e-Niro. De hoge aanschafwaarde is de belangrijkste afweging bij het beslissingsproces of consumenten een auto willen leasen of kopen. Met het leasen van een auto zitten consumenten niet gebonden aan aanschaf- en onderhoudskosten. Dat laatste wordt in de meeste gevallen gedekt door de dealer.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *