Uit welke soorten laadpalen kan ik kiezen?

De accu van een elektrische auto kan gemakkelijk en snel worden opgeladen door middel van laadpalen. Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar als je de accu van je auto wilt opladen, dat je soms even de bomen niet door het bos ziet. Wil je meer te weten komen over welke soorten laadpalen er allemaal zijn en wat daar allemaal bij komt kijken? Ga dan door met lezen hieronder.

De verschillende soorten laadpalen

Heb je onlangs een elektrische wagen gekocht en wil je ook een laadpaal laten plaatsen? Dan zijn er meerdere soorten laadpalen waar je uit kunt kiezen, waaronder een publieke laadpaal, een semi-publieke laadpaal, een snellaadpaal, een privé laadpaal en een zakelijke laadpaal. Welke laadpaal je kiest hangt af van je eigen wensen, voorkeuren en budget. Je kunt nagaan waar de dichtstbijzijnde laadpaal in je directe omgeving is door het gebruiken van een speciale app met een handig overzicht.

Een publieke laadpaal

De publieke laadpalen zijn voor iedereen toegankelijk aangezien ze op openbare plaatsen te vinden zijn en aangewezen worden door de gemeente. Hoeveel je aan laadkosten betaalt bij een publieke laadpaal kan flink verschillen. Bij de ene publieke laadpaal kan je gratis opladen terwijl er bij de ander een tarief per kWh of per laadtijd gehanteerd wordt. 

Een semi-publieke laadpaal

Een semi-publieke laadpaal is tegenwoordig vaak op privé terreinen te vinden. Je kunt gewoon gebruik maken van deze laadpalen om de accu van je elektrische wagen op te laden, aangezien ze meestal eigendom zijn van retail- en horeca gelegenheden, tankstations en parkeergarages. Een semi-publieke laadpaal is steeds vaker te vinden in Nederland, waarbij ook particulieren die een laadpaal op een privéterrein plaatsen geld kunnen verdienen door de laadpaal ter beschikking te stellen aan anderen.

Een snellaadpaal

Je kunt bij een snellaadpaal je elektrische auto binnen een mum van tijd opladen. Een snellaadpaal maken het mogelijk om je accu binnen een half uur al voor 80% op te laden. Je kunt een snellaadpaal steeds meer vinden bij verschillende parkeerterreinen rond Nederland. Onthoud wel dat de laadkosten bij een snellaadpaal wat hoger liggen dan bij andere soorten laadpalen.

Een privé laadpaal

Je kunt thuis een eigen privé laadpalen plaatsen zodat je op elk moment van de dag je elektrische wagen kunt opladen. Zo kan je altijd wegrijden met een volle accu en hoef je niet in de rij te staan bij een laadstation om de accu van je auto op te laden. Een privé laadpaal kan thuis worden geplaatst door particulieren, maar ook een ondernemer kan een privé laadpaal op kantoor laten plaatsen. Een zakelijke laadpaal worden steeds populairder, waarbij zowel klanten als werknemers de laadpaal kunnen gebruiken voor het opladen van de accu van hun elektrische auto.

Als je het aanschaffen en plaatsen van een laadpaal overweegt, dan is het verstandig om jezelf goed te laten adviseren door een ervaren deskundige. Zo weet je namelijk zeker dat je een geschikte laadpaal kiest voor je eigen situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *